Vad tjänar en bloggare egentligen?

Sedan jag började blogga har jag fascinerats av möjligheten att få betalt för att göra något jag tycker är kul. Att jag började när jag var föräldraledig och fasade för elräkningarna varje vinter gjorde det förstås än mer lockande.

Visst borde jag kunna tjäna pengar på det här, tänkte jag. Massor av bloggare gör ju det. Det läser jag hela tiden i tidningen. De lever lyxliv i Stockholm genom att skriva vad de har på sig och fota sig i speglar! Och Stockholm är ju svindyrt att bo i! Själv bor jag ju utanför en mindre stad med mycket lägre huspriser och mycket mindre speglar, jag behöver ju inte ens lika mycket pengar!

Nyfiket började jag leta efter siffror. Vad tjänar en bloggare egentligen? Hur svårt skulle det vara att få ihop lite pengar till elräkningen, egentligen? Och exakt hur tjänade de sina pengar?

Jag vet fortfarande inte. Jag har kommit fram till att blogglöner är någon slags statshemlighet. Jag vet inte varför. Antingen beror det väl på att bloggarna själva skäms (för att de tjänar för mycket, eller för att de tror att de tjänar mindre än andra storbloggare?), eller så beror de på att företagen som betalar ut lönen vill hålla summorna hemliga. Jag tippar på det sistnämnda. Eller kanske en kombination?

För tänk om du jobbade som bibliotekarie. Du tjänade fyra spänn i timmen. Ganska lite tycker du, men din arbetsgivare säger att det är fullt normalt, och dina kollegor vägrar att tala om vad de tjänar. Själv vill du inte heller säga din lön, för det känns ju lite jobbigt. Tänk om alla andra tjänar tiodubbelt? Då kommer de kanske dra slutsatsen att du är värd mindre än vad de själva är, och så kommer de titta på dig med en blick som säger ”stackare” och ”du är nog konstig så du får inte komma på mitt bibliotekskalas.”

Så du säger ingenting. Och det finns ingen statistik någonstans som du kan trycka upp under arbetsgivarens nos. Istället fortsätter du jobba för en slavlön, och arbetsgivarna jublar i smyg och köper fikabröd och små jetplan för det som borde varit din lön.

Lite så är det att vara bloggare. Ingen vet vad andra får, och det är en himla massa hysch hysch. Hos Bloggkommentatorerna läste jag om Lina som undrade om 250 spänn i presentkort var en bra betalning eller ej. För hur ska hon kunna veta?

Så, här kommer siffrorna från min ”bloggkarriär”.

Min första blogg. Året var 2007 och jag döpte den till karinlindell.blogg.se, för att underlätta för folk som ville ge mig bokkontrakt.

Besökare: Ca 150 om dagen. Månadsinkomst: o kronor.

Efter ett år blev jag värvad av alltombarn.se, samt min lokaltidning blt.se (där jag redan skrev krönikor).

Besökare: Ca 1500-1800 om dagen. Inkomst: En lånedator av BLT.  Efter ett år och hårda förhandlingar fick jag ut hm… jag tror det var  1800 innan skatt, av alltombarn.se. Strax därefter blev sajten olönsam och lades ner. Jag tar inget som helst ansvar för det. Dock fick jag även bokkontrakt av Hydra Förlag! Yey! Bloggmål ett uppfyllt.

Därefter har jag fått erbjudande från olika föräldrarelaterade sajter. De flesta som kontaktar mig och vill få mig att flytta bloggen till dem, börjar med att erbjuda mig ”en chans att öka din besöksstatistik”. Tja, det vill ju de flesta bloggare. En av anledningarna till att önska högre statistik, är ju att få mer pengar.  Som vi tydligt kan se av det här avtalet:

Jag tackade nej till det erbjudandet. Jag hade gärna tagit pengarna, men jag gillade inte andra delar av avtalet. Bland annat fick jag inte ta med mig min blogg om jag flyttade från deras sajt, vilket skulle innebära att massor av personliga texter om min familj inte längre skulle vara mina att förfoga över. Det kändes bisarrt.

Istället skaffade jag webhotell och egen domän.  Och ett reklamavtal med Bloggpartner.se. Första månadslönen låg på strax över tusen kronor efter skatt, har jag för mig. Sedan krympte det, trots att läsarna ökade. Nu i slutet fick jag ut ett par hundralappar varje månad. För två till tre reklambanners som snurrade dygnet runt på bloggen.  Antingen är reklambanners på bloggar i princip värdelösa för företagen, eller så är de bara så himla billiga för att mängder av bloggare tänker ”bättre med en hundralapp än inget alls”. På så sätt kan olika bloggsamarbetsföretag samla hundratals bloggare  som tänker att de ”ju ändå bloggar gratis och lika gärna kan få några ören”, och lägga ihop deras besöksstatistik.

Samtidigt kontaktar olika företag mig och erbjuder mellan 500 och 2000 för olika reklamsamarbeten, där jag i princip bara behöver skriva ett enda blogginlägg. Jag tackar nej till dem också. För de vill att jag ska undvika ord som ”annons” och ”i samarbete med”.

Apropå att undvika saker. En sista intressant punkt är värd att notera. I princip alla företag som kontaktat mig har velat att våra avtal ska hållas ”mellan oss”. Mellan oss, och skatteverket då? Och är inte folks inkomster typ, offentliga inkomster? Så vi säger så. Vi håller det mellan dig, mig, skatteverket och mina bloggläsare.

Så kontakta mig gärna för samarbeten. Du kan få lägga fina reklambanners på min sida. Jag kan rita dem i paint, till och med! Pensionärer och spindlar är min specialitet! Och jag kan ordna jippon som jag tycker att mina bloggläsare tjänar på. Jag kan till och med flytta min blogg till dig.

Men tänk på att jag är jävligt svårköpt.

Det vore intressant att veta hur svårköpta alla andra bloggare är. Många av de jag frågat brukar vissla på melodin från ”Bron över floden Kwai” och börja prata om annat. Kanske står det också i deras avtal att de är förbjudna att prata om dem?

 

0 reaktioner till “Vad tjänar en bloggare egentligen?”

 1. Vad roligt att få veta lite hur det varit för dig, har också alltid förundrats över de som tycks leva” på sina bloggar!! Tack föra tt du bjöd på detta 🙂

  Gilla

 2. I tyskland är det faktiskt vanligt och fullt tillåtet att folk har i sina anställningsavtal att de inte får berätta vad de tjänar..

  Gilla

 3. Men aldrig är det någon som kontaktar mig eller erbjuder mig ”förbjudna” avtal, trots att jag är blond och har stora bröst (amningstuttar). Nä jag sitter här i min kammare och jobbar gratis för mig själv. Kan jag kalla mig för egenföretagare då?

  Gilla

 4. Visst är det offentliga uppgifter! Det är bara att ringa Skatteverket och fråga vad någon tjänat (nu finns uppgifter t.o.m. 2011). Det går lättare om man har personnummer men om namnet är någorlunda ovanligt och du listat ut var personen bor går det också bra.

  Hälsningar
  En som inte ville göra bort sig när det var dags för lönesamtal

  Gilla

  1. Hur mycket någon tjänat är offentligt. Men får man veta fördelningen av intäkterna? Kan man se att Karin tjänat X kronor som lärare, Y kronor på bloggandet och Z kronor på att sälja använda underkläder på nätet?

   Gilla

 5. Det är nog som med mycket annat, det är få som verkligen kan leva på det. Det krävs en enorm trafik för att det ska blir ordentliga annonsintäkter. Dessa bloggare behöver antagligen avlöna säljare och ekonomihjälp.

  Däremot är en blogg ett bra sätt att marknadsföra sina böcker och föreläsningar. Jag är säker på att många vill läsa och lyssna till dig.

  Gilla

 6. Jeg skulle lige til at skrive det! Nå, ja det gør jeg alligevel.
  MAN KAN VEL BARE TJEKKE DET HOS SKATTEVERKET, for det er jo blandt andet det Sverige er kendt for; naboen kan SNAGE i hvad du får i løn! Og hvad rager det egentlig FOLK! Sidste sætning er med streg over 😉 Jeg har også luret på hvordan man kan tjene på at blogge….og undret mig over den ekstravagante levevis man ser hist og her! Ikke at jeg er misundelig, jeg er bare nyfiken 😀
  Forstår du har sagt nej tak til de tilbud du har fået. Man kan også sælge sig for dyrt 😉
  God aften

  Gilla

 7. Jag håller med Magnus, jag skulle gärna betala för att lyssna på dig 🙂 Din bok har jag redan köpt, ger du ut fler kommer jag köpa dem också.

  Hoppas att du skall bli politiskt aktiv och ta över Sverige också. Jag vill bo i ett land där du är statschef.

  Annars får du gärna starta en skola, mina barn skulle få gå där oavsett var i landet du öppnar den.

  Gilla

 8. Jag har blivit erbjuden att flytta till större sajter två gånger. Första gången var ungefär ett år sedan, fick ett dåligt formulerat mail där de erbjöd mig 5 öre per ord och sedan 10 kr/1000 läsare. Den sajten har inte startat ännu så det blev nog inget av det (jag tackade nej såklart och misstänker att de mailade ungefär vem som helst). Andra gången var helt nyligen, vet inte vad det blir av det ännu 🙂

  Gilla

 9. Jag har också försökt kolla upp det här med reklam. Men som du säger så verkar det vara en välbevarad hemlighet.
  Jag har aldrig gjort reklam på min blogg, men fick häromveckan ett väldigt bra erbjudande på mailen från ett företag. De ville göra reklam på min blogg genom att jag skrev ett trevligt inlägg om dem och samtidigt erbjöd mina läsare en rabattkod på 10% på deras produkter. En kod som redan finns på typ hela internet. Och vad jag skulle få? Jag skulle OCKSÅ få 10% på deras produkter. Inte klokt vilket bra erbjudande. Verkligen.

  Gilla

 10. Det här är ett riktigt intressant inlägg. Men jag tror det kommer bli lättare i framtiden. Även om bloggar har funnits i rätt många år så är det fortfarande rätt nytt

  Gilla

 11. Mycket intressant läsning. Inte utan att jag funderat en del på detta. Tack för att du så ärligt delar med dig! Själv har jag inga annonser på min blogg. Däremot kommer den nog bli en bok. Books-on-demand tror jag förlaget hette…

  Gilla

 12. Underbara Karin, du är värd allt smör i småland och lite mer därtill! Tråkigt att du faktiskt inte tjänar så mycket på din härliga blogg, om man tänker på vad andra nötter skriver och faktiskt verkar tjäna rejält med stålar på? KRAM och hurra för moral som visserligen inte betalar sig i pengar men säkerligen på andra sätt!

  Gilla

 13. ”…de vill att jag ska undvika ord som ”annons” och ”i samarbete med” ”

  Är det inte olagligt att inte nämna det? Det är vad jag har hört, får du betalt för att skriva något ska läsarna veta att så är fallet. Borde ju anmäla alla företag som försöker så de lär sig att ge vettiga erbjudanden 😉

  Gilla

 14. Bra och viktigt inlägg.
  Det behöver komma fram att företag försöker köpa inlägg och reklam utan att det ska vara uppenbart vilket är som du påpekar pressetiskt tveksamt. Kicki Norman på Daisy Beauty har skrivit mycket om det.
  Och att man inte tjänar pengar att blogga, trist för dig som skriver bra och klokt. Men du säljer dig inte och har kvar din integritet. Bra där!

  Gilla

 15. Mycket intressant!
  Jag tror att ganska många är lite hemliga med vad de tjänar för att de tror att alla andra tjänar mer. Jag kan tänka mig att ha sponsrade inlägg om innehållet stämmer in på mig och mitt sätt att skriva. Inte om det är något som jag inte kan stå för. Eftersom jag själv har en mycket liten blogg så känner jag inte att jag kan begära speciellt mycket, men det är kanske fel att tänka så?

  Gilla

 16. Jag jobbar på ett ställe där dom de senaste åren börjat ta in mycket nytt ungt folk. Vad de inte var beredda på var att vi yngre är mycket mer ifrågasättande än de gamla rävarna. De visste inte att vi skulle börja jämföra varandras löner och protestera när vi ansåg att det var en orättvis fördelning av lönerna (gissa vilket kön som ligger lägst…) Tack vare att vi börjat snacka kunde jag pressa upp min lön vid flera löneförhandlingar. Jag hoppas att folk börjar jämföra inom bloggande, för det är ju faktiskt en branch nu.

  Gilla

 17. Hej Karin och alla ni andra!
  Jag måste berömma dig Karin för ett intressant inlägg, jag har själv bloggat i fyra år på http://linnherbertsson.se och vet precis hur det är att ”förhandla” med diverse företag. Det gör mig glad att du är selektiv och tackar nej till skamliga förslag. Jag har precis startat AW agency som är Sveriges första bloggagentur och vårt mål är att samla bloggare för att öka vår förhandlingsstyrka gentemot företag. Det finns många seriösa företag där ute som är intresserade av att jobba tillsammans med bloggare och betala för det men de vet bara inte hur. Det är där vi på AW kommer in i bilden. Du har en väldigt bra och kvalitativ blogg Karin så maila mig gärna om du är intresserad av att höra mer. Vänliga hälsningar / Linn på AW agency

  Gilla

 18. Åh, vad bra att du skriver ett sånt här inlägg. Tänk om fler kunde hänga på och redovisa. Lite fackförening för bloggare.

  Jag har inga annonser på min blogg, men jag har heller inte så många läsare så det hade inte gjort någon skillnad. Men det verkar ju vara samma även för bloggar med många läsare. Varför störa bloggen med annonser om man inte tjänar något på det. Samtidigt hoppas jag verkligen att det dyker upp bra affärsmodeller för bloggar, för det finns så mycket läsvärt och författarna bakom borde verkligen få valuta för sitt arbete.

  Gilla

 19. Jag har en helt annan teori än dem du la fram. Jag tror att bloggare inte vill prata om sina löner just för att lönerna många gånger är svarta. Då är det inte så smart att gå ut med att man tjänar x antal kronor i månaden, för då blir det ju jävligt enkelt för skatteverket att sätta dit dem.

  Sen tror jag också att det är så att bloggare inte tjänar så jättemycket pengar i rena pengar, utan får väldigt mycket saker av företag. Dessa saker vill de ju såklart inte gå ut med att de inte köpt själva, för återigen kan skatteverket komma och lägga sig i. Och om de då skulle gå ut med att de kanske tjänar 10 efter skatt så kommer en hel del läsare ringa skatteverket och säga att det finns inte en möjlighet att den här bloggaren kan leva det liv hon lever för de pengar hon får ut i månaden. Kan inte ni granska hen?! Och vips så har bloggare hamnat i kläm med skatteverket igen.

  Min slutsats av den här jättelånga kommentaren blir att jag tror att bloggarna håller lönerna för sig själva eftersom att de inte vill hamna i kläm med skatteverket, eftersom att deras löner oftast inte är helt vita.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s