Välkommen in, och andra ord

Det är tydligen inte längre nog att visa bilder för hugade husspekulanter. Mäklarna lägger sig mer och mer vinn om att även bifoga beskrivande texter till varje bild. Ju dyrare hus, desto fler ord, vilket känns konsekvent och bra. Ju högre lön man får, destor mer tid lägger man förstås ner. Men ibland tror jag att mäklarna lägger ner lite för mycket tid. Speciellt de där gångerna när de egentligen inte har så mycket att säga. Då säger de typ det här:

”Det första du ser är utsidan av huset. Det är gult och omringat av ett staket som tydligt markerar var vägen slutar och tomten börjar. Efter att ha öppnat entrédörren kan du med bara ett enda kliv ta dig från utomhus till inomhus. Det första som slår dig när du stiger in i huset är att du inte längre är i trädgården. Hallen är välplanerad med utvalda områden för skoplacering och klädupphängning. I hallen finns även en trappa som för dig uppåt i huset. Samma trappa fungerar även som en transportled neråt i huset, ifall ett sådant behov skulle uppstå. 

 I vardagsrummet är alla dörrar försedda med dörrkarmar som liksom ramar in öppningarna i väggen. I rummet finns även fönster som gör att du kan befinna dig inne men ändå se den vackra trädgården. Här missar du varken årstidernas växlingar eller Brad Pitts nakna kropp, förutsatt att han skulle spatsera naken i din trädgård vid ett tillfälle då det är ljust ute, och du befinner dig framför ett fönster, och inte har ett hårstrå i ögat. Den väl tilltagna takhöjden skapar gott om utrymme för dig att springa runt med armarna sträcka rakt upp ovanför ditt huvud, vilket kan komma väl tillpass då Brad Pitt just gått förbi.

En trevlig detalj är väggarna som skapar ett tydligt avbrott mellan golv och tak. Det rymliga köket ligger praktiskt placerat inuti själva huset för att på så sätt underlätta matlagningen. Samma känsla för de nödvändiga i tillvaron har lett till att man försett dörren till badrummet med handtag, vilket verkligen känns bra när man ska öppna och stänga dörren. I det generöst tilltagna sovrummet finns det plats för en säng, som man kan sova i när man inte längre orkar vara vaken. Det finns även möjlighet att värna om privatlivet här, då väggarna effektivt skyddar en från förbipasserandes blickar.

På framsidan finns en veranda med ett tak som skyddar både mot regn och sol, och kanske även mot andra saker som kommer uppifrån. På tomten finns det dessutom ett garage med plats för bil.

Huset kan köpas för pengar, och det höga priset skapar gott om utrymme på ditt bankkonto.”

Det blir ingen bild till det här inlägget. Varför lägga ut en bild när man kan använda tusen ord istället.

0 reaktioner till “Välkommen in, och andra ord”

 1. Haha, helt perfekt beskrivning!
  Jag jobbar inom branchen och vill ändå säga att detta klet på inget sätt är ägnat åt att få dig som köpare att köpa huset. När du vadar genom alla rymlig, ljus och luftig är det enbart ett uttryck för säljarens önskan att få valuta för det där alldeles hutlöst dyra arvodet. Mycket få säljare förstår att det som har inverkan på försäljningspriset är mängden exponering och mäklarens skicklighet att förhandla med spekulanter. Det senare tar ungefär 70 % av mäklarens totalt nedlagda tid. 25% handlar om att få till alla kontrakt korrekt och 5 % av tiden tar själva beskrivningen i bästa fall. copy paste. Ändå finns det få saker som glädjer en säljare mer än när man på pricken lyckats fånga deras hem i vackra ord. Själv kräks man ibland en smula i kulissen.

  Gilla

  1. Haha, men det bästa är ändå de där totalt vansinniga husen som måste beskrivas i positiva ordalag. Där man verkligen får användning för formuleringar såsom ”originellt”, ”spännande planlösning”, ”inte ett hus som alla andra” och ”måste ses”. Och man nästan hör spyorna bakom varje formulering.

   Gilla

 2. Man ska inte dömma insidan efter Omslaget 🙂 Kanon beskrivning, ser det framför mej… Sicka finesser, har ni handtag till toan ?? *ballt*… vi har ett handtag vi me & ett lås tillome…. Hahhaha, men trappa fick vi inte äran att äga…. Fast va ska vi me de till i en liten skrubb??? Vi kör me Hiss, tar mindre plats 🙂 hahhaha…..

  kraam

  Gilla

 3. Ernst han Kirsc… vad han nu heter hade inte skrivit det bättre. Det kan också översättas till restauranger/krogars beskrivning av hur fint det är hos dem. ”Genuin söderkänsla” (i Sthlm) = aspackade killar som envisas med att hänga på dig.

  Gilla

 4. En kompis granne ska sälja sin lägenhet. I texten står det ”denna fräscha och luftiga lägenhet” . De som bott där är storrökare. Alltså VERKLIGEN storrökare. Lägenheten har ett gulbrunt lager nikotin på varje vägg och taket likaså. Och stanken! Den sitter i väggarna för tid och evighet.
  Man kan ju undra vad mäklaren tänkte. Som att inte folk skulle märka det? Som att orden skulle få dem att inbilla sig att det var fräscht så till den milda grad att de skulle börja tro på det?
  Joråsåatte.

  Gilla

 5. Man vet när mäklaren verkligen satsar högt, för då inleds beskrivningen med att du har ”tillfälle att förvärva” bostaden. Underförstått: Att köpa kan vem som helst göra, men att förvärva är en ynnest.

  Förvånansvärt ofta står det suterrängvåning när de menar etagevåning. Franska som franska, liksom. Och de skriver gärna ”étagevåning”, för det är fínare.

  Innan sambon och jag blev sambor tittade vi på säkert femtio lägenheter. Vi lärde oss en del om mäklares fria och optimistiska förhållande till verkligheten och sanningen. Ett par exempel:

  En lägenhetsannons hade bilder på fel balkong, närmare bestämt den betydligt större takterrassen två våningar upp. När jag påpekade detta för mäklaren frågade han om jag var arkitekt.

  En annan lägenhet hade två badrum på planritningen, men bara ett på visningen. Mäklaren: ”Du är den första som har märkt det.”

  Till slut tittade vi bara på bilderna, bara för att upptäcka att alla verkade anlita samma homestagingfirma – samma fruktskål, orkidétavlor och glansiga bruna överkast dök upp i lägenhet efter lägenhet.

  Allt det ovanstående fick mig att vilja ställa en och samma fråga: ”Hur dum tror du att jag är?” Men jag insåg att frågan var retorisk – den som sig i leken ger osv. Det är bara att spela med.

  Gilla

  1. Haha, undrar om de som köpte den där lägenheten inte upptäckte att det saknades ett badrum förrän de flyttat in och kände sig smustiga båda två samtidigt.

   Gilla

 6. Hahaha!
  Alltså. A och O är ju bra formuleringar (bra svenska) om man öht ska få någon att orka läsa en hel text. Det lyckas ju du med iaf. =)

  Här är ett skräck-exempel på hur en (inte lika bra) annons kan se ut. http://www.blocket.se/vasternorrland/Hus_pa_kulle__ett_av_Kramfors_finaste_29653907.htm?ca=4&w=1 Bara rubriken gör ju att man undrar. Är det Jarl de har i åtanke eller? Har saxat ut en favorit där fastigheten beskrivs: ”…har omsorgsfullt renoverats med omtanke…”. Eh, ok då vet vi. =p

  Gilla

 7. Ne, det du beskriver är bara det näst senaste. Det senast är himmelbilder. Oavsett väder, ljusförhållanden och antal utomhusbilder så photoshoppar någon in en knallblå kataloghimmel med ulliga molntussar käckt utpsridda vanför objektet.
  Samma blåfärg och samma molntussar på varenda j-a bild…
  Ibland hyfsat snyggt gjort, man får kolla molntussarna för att se att det är samma himmel, ibland rent fördjävligt illa gjort, typ klipp-och-klistra på dagis.
  Man frågar sej hur det kan göra huset mer säljbart?

  Gilla

 8. Av någon anledning hörde jag den här texten läsas i mitt huvud med en ganska släpig mörk kvinnoröst med ett ganska snobbigt uttal, det gjorde hela texten faktiskt ännu roligare.

  Jag tycker det lät väldigt snobbigt med kök, inomhus, avis!

  Gilla

 9. Jag antog att mäklare får betalt per ord. Fast det förklarar inte varför de envisas med att använda så många utropstecken efter varandra: ”Fantastiskt kök!!!!” ”Supercharmig garderobslösning!!!!!” ”Måste ses!!!!!!!”
  Gah! Sluta skrika åt mig, jag ville bara kolla planlösningen…

  Gilla

 10. Och jag som har sörjt så sen Alex Schulman slutade blogga – till ingen nytta alls förstår jag nu!
  Du skriver så fantastiskt bra formulerat att skrattårarna rinner! Hemnet är dock något fördärvat för mig nu.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s